3/09/2015

osu!maniaTietokoneelle löytyy harvoin hyviä ilmaispelejä ja sitäkin harvemmin hyviä musiikkiin liittyviä pelejä. Frets on firen ja Guitar heron lisäksi mieleen tulee vain yksi, osu!, joka on jopa edellämainittuja kitarapelejä monipuolisempi. Erilaisia pelimuotoja siitä löytyy neljä kappaletta: pernteinen osu!, taiko, catch the beat sekä osu!mania. Viimeinen näistä lukeutuu ehdottomasti omaksi suosikikseni, joten tällä kertaa esittelyssä vain tämä yksi pelimuoto.

Aluksi osu! on ladattava koneelle osoitteesa http://osu.ppy.sh/, sen jälkeen nettisivuille on luotava tunnukset ja sitten pääsee lataamaan peliin musiikkia.  Samalta sivustolta näkee myös oman edistymisen ja sijoituksen muiden pelaajien joukossa, kun kirjautuu sisään ja katsoo omaa profiiliaan. Kuka tahansa voi lisätä sivustolle kappaleita ja tehdä niihin beatmappeja, joita ihmiset pääsevät lataamaan ja pelaamaan koneellaan. Biisivalikoima on suuri, enimmäkseen englannin ja japaninkielisiä kappaleita, mutta toki joukosta löytyy myös muutamia suomenkielisiä kipaleita. Aika harvat viitsivät alkaa beatmappeja itse tekemään, joten esimerkiksi tämän takia pienempien kielten osuus valikoimasta on pienehkö.Kyseinen pelimuoto, osu!mania, on näistä neljästä uusin, muistuttaa etäisesti pianon soittamista ja siinä voi vaikeistasosta riippuen käyttää neljästä seitsemään sormea soittamiseen. Tarkkuudesta riippuen yhdestä nuotista pisteitä saa 50, 100, 200 tai 300, ja tarpeeksi monesta epäonnistumisesta peli päättyy. Tarkemman kuvan erilaisista toiminnoista saa nopeasti pelaamalla itse, joten ei muista hienouksista sen enempää.

 Jos kappaleen saa soitettua onnistuneesti loppuun asti, onnistumisprosentin perusteella annetaan kokonaisarvosana, joista paras mahdollinen on S, josta löytyy monenlaisia variaatioita, sitä seuraavat A, B, C ja huonoin mahdollinen on D. Ennen taitojen kehittymistä peliin on valittavissa erilaisia helpotuksia, kuten kappaleen hidastus tai epäonnistumisen mahdollisuuden poistaminen. Näiden avulla aloittaminen ei vie hermoja aivan yhtä helposti kuin jatkuva häviäminen.

Osu! on todella kivaa viihdettä niille, jotka tykkäävät musiikista, pelaamisesta ja soittamisesta - ja tietysti helposta, ilmaisesta tietokonepelistä. Huonoksi puoleksi voisi toki laskea sen, että peli on ladattava koneen muistiin, se vie suhteellisen paljon tilaa ja myös jokainen ladattu biisi lisää tiedoston kokoa. Muuten itse ainakin olen enemmän kuin tyytyväinen - onpahan hyvä syy jumittaa koneella kuunnellen hyvää musikkia ja päästä vielä soittamaankin sitä - kun ei muunlaiseen musikaalisuuten kykene. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti