3/20/2017

The kesäbiisit vuodelle -17?

Tai niinhän sitä voisi ainakin tässä kohtaa luulla, totuudenhan näkee vasta jälkeenpäin.

Syksyllä musiikin kuuntelu on useimmiten pelkkää synkistelyä allekirjoittaneen kohdalla, eikä uusia, mielialaa kohottavia biisejä tunnu löytyvän niin mistään. Joskus joulun tienoilla tilanne kuitenkin muuttuu, ja mp3-soittimeen - kyllä, joiltakin löytyy edelleen kyseinen muinaismuisto toimivana ja jokapäiväisesessä käytössä olevana versiona - alkaa ilmestymään pirteitä ja kesäisiä kappaleita, jotka saavat odottamaan aurinkoa ja lämpöä uudella tavalla. Mitä parempi hitti, sitä enemmän se soi repeatilla ja näin ollen kuluu loppuun ennen kuin kesä vihdoin saapuu. Toiminnan kannattavuudesta en menisi takuuseen, mutta onpahan ollut edes hetken se fiilis, että on löytänyt hienon kappaleen, jonka haluaa sitten kuulla kesällä "siinä oikeassa hetkessä", vaikka todellisuudessa olisi kyllästynyt siihen totaalisesti ennen hetken kokemista.

Ennen kuin ehdin täysin unohtaa, millaisia renkutuksia kuunnellessa olen tänä talvena kesää odotellut, ajattelin listata ne kauniisti kaiken kansan pällisteltäväksi. Biisien järjestämisellä en jaksa pientä päätäni vaivata, joten tyytykäämme siihen perinteiseen aakkosjärjestykseen - mikäli moiseen enää kykenen, kun ala-asteajoista on kulunut jo niin kauan. Ja mukana nyt siis vain ne kappaleet, jotka olen löytänyt tämän talven aikana - kyllä, luit ihan oikein, nämä ikivanhat biisit, joihin en vain ole aiemmin törmännyt. Tässä se kesäisin top vitonen.


Elias Kaskinen ja Päivänsankarit - Kesä yhdessä

Tahtoisin
tietää miltä tuntuu olla kesä yhdessä,
miltä huulet maistuu suolaisessa vedessä.
Ja jos meidän on niin hyvä,
niin silloin tahdon tietää vielä enemmän.

Miltä tuntuu, jos on koko elämän?


Tämä biisi kolahti heti ensimmäisellä kuuntelukerralla (ja yhtä suurella voimalla myös viidennellä perättäisellä kerralla), niin sanat kuin melodiakin. Olen tykännyt suunnilleen jokaisesta Elias Kaskisen biisistä, joita olen kuullut, mutta tämä lienee kuitenkin ihanin kaikista - vaikka toki kuunteluhetken fiilikselläkin on suuri merkitys.

Toiveikas, muttei yliampuva.
Söpö, muttei ällöromanttinen.
Romanttinen, muttei ylioptimistinen.

Tykkään.


Ellinoora - Rakkauden kesä


Joku rohtunut mieli vois sanoo
Et tää on klisee
Mut ekaa kertaa en mieti
Et mitä jos tää homma kusee

Vaik ei ois rahaa maksaa vuokraa

Voidaan viedä pullot kauppaan
Pidäthän mua kädestä
Vielä syyskuisina öinä
Masennutaan sitten yhdessä
Mut ei tänään

Kerranki en oo kertakäyttöinen

Vaan ihan vilpittömän onnellinen

Kertosäe kuulosti hyvältä ensimmäisestä kuuntelusta asti, ja se onkin biisin parhaimmistoa c-osan ohella. Muuten mukana onkin hieman outoa sanastoa perintöpuutarhatuoleista kukkamekkoihin ja pupuista darrakoomaan, mutta näille siedättyy yllättävän nopeasti ja ne toimivat biisissä kivasti ilman sen syvällisempiä merkityksiä. Biisi kokonaisuudessaan on mukavan rauhallinen, kaunis ja kaiketi sitä voisi kuvailla myös herkäksi.


Justimusfilms - Maalaisromantiikkaa

Voisitko kaltaistani rakastaa?

Se, että edes mainitsen tämän, on lähinnä surullista, säälittävää, outoa, myötähäpeää aiheuttavaa - en edes osaa kuvailla. En ole koskaan Justimuksen videoista saati biiseistä perustanut, en edes kuullut, mutta tässä on jotakin.. ehkä positiivista, piristävää, huvittavaa..? En tiedä. Ja se kertoo hei maalaisuudesta, asiasta josta vihdoin pääsin eroon, ja koskettaa silti jollakin tasolla - ei voi olla totta.. Ehkä sittenkin onnistuin sen neljän maalaismaisemissa vietetyn vuoden aikana tykästymään pölyyn ja lehmänpaskan löyhkään sen verran, että näinkin oudot sanoitukset saavat joskus jopa hyräilemään mukana. Tai sitten pää on muuten vaan päässyt pehmenemään liikaa, mistä sitä tietää.

TCT - Landelle

tääl on jotain mitä kaipaan liikaa, lauteilta veteen me juostaan kilpaa
tien pääl palaa mieleen sanat, sweet home alabama
heeei, soratie vie järvelle, grilli päälle ja saunalle
ja saunasta uimaan, ku sä kastut nii kesä kyllä kuivaa
heeei, soratie vie järvelle, keskisormea duuneille
ny lähetään landelle

vietetään nämä yöttömät yöt, ja pohditaan elämää laiturin päässä

En voi väittää koskaan olleeni mikään sen suurempi kesämökkien rakastaja, vaikka siellä toki tykkäisin aikaa viettää enemmänkin (viime kesänä kokonaisen yhden yön, c'mon...). Tämä biisi kuitenkin saa oikeasti odottamaan kesästä juurikin sitä mökillä vietettyä aikaa; saunaa, laituria, grilliä ja etenkin uimista. Tälle kesälle lupaan, että näytän keskaria duuneille (jos sellaista ylipäätään on), käyn ainakin uimassa useammin kuin yhden kerran (köh, viime kesä jälleen...) ja mahdollisuuden sattuessa mökkeilen enemmän - tämän biisin tuomalla fiiliksellä jaksan jopa uskoa siihen itsekin. Ja hei, Sweet Home Alabama mainittu, pakko tykätä siitäkin.

TCT - Rannalle


Sinne missä ilta vast alkaa, meidän ilta vast alkaa.

Okei, myönnetään, että tämän biisin olin kuullut aiemminkin, mutten vain virallisesti kuunnellut sitä, joten sen kuuluvan "the uudet" -kategoriaan. Tämä biisi ei loista sanoituksillaan, sillä en juurikaan arvosta alkoholiviittauksia tai biletyslyriikkaa, mutta biisissä on kiva fiilis, joten en jaksa nipottaa ihan kaikista käytetyistä sanoista. Toki voin biisiä kuunnellessani nähdä kauniin illan, rantamaisemat ja kesäisessä illassa autoilun ihanuuden, ehkä sen takia lyriikat ovat kuitekin jollakin tapaa liitettävissä omakohtaisuuteen.


Näillä - ja tietysti lukuisia vanhempia hittejä unohtamatta - pääsee toivottavasti alkuun fiilistelyssä, kunhan se kesä sieltä ensin tulee, ja toivon mukaan lista saa vielä tulevien kuukausien aikana jatkoa uusilla tuttavuuksilla. Mainittakoot vielä loppuun, etten koskaan ole ollut myöskään kovin innoissani kesästä tai sen lukuisista haittapuolista, mutta ilmeisesti nyt suhtaudun siihenkin positiivisemmin, kummallista tällainen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti